Uzundere Belediyesi Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) nın Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) Programı ile desteklenen “Uzundere Vadisinin Avrupa Kaliteli Destinasyon Ağı Üyeliği Sürecinin Desteklenmesi” Projesi kapsamında “Uzundere Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2023)” çalışmalarını tamamlayarak yayınladı.
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis ÖZSOY “Uzundere Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı” ile Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (UBSEP) ile uyumlu olmak üzere BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesine katkı verilmesi, Avrupa Birliği’nin doğa koruma sektörü kapsamındaki düzenlemeleri ile uyumlu uygulamaları hayata geçirmek ve Uzundere vadisinin sahip olduğu biyolojik çeşitliliği bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, koruma ve sürdürülebilir kullanım hedeflerine ulaşmak gibi stratejik bazı hedefleri hayata geçirmeyi ve gelecekte Çoruh vadisi destinasyonunun merkezi konumunda olmasını hedefledikleri Turizm merkezi Uzundere’yi Avrupa’nın seçkin ve kaliteli destinasyonları listesine dahil ederek çevre ve doğasını koruyan ve bu değerleri toplumun sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda değerlendirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
“Uzundere Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı”, Uzundere vadisi ile doğrudan ilişkili hazırlanmakla birlikte daha geniş ölçekte ekosistem perspektifi ile Çoruh vadisi, TRA1 Düzey 2 Bölgesi ve DAP BKİ etki anındaki biyolojik çeşitliliğin korunması, yönetimi ve kullanımında rol oynayan bütün sektörleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyecek hedefler ve eylemleri ortaya koymaktadır. Bu nedenlerle, “Uzundere Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı”, hazırlanma sürecinde olduğu gibi uygulanma döneminde de paydaş kurum ve kuruluşların sağlayacağı katkı ve katılım, gelecek nesillere aktarılacak en önemli miraslardan birisi olarak görülmektedir.
“Uzundere Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2023)” Atatürk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faris KARAHAN’ın danışmanlığı ve editörlüğünde Avrupa Doğa Koruma Merkezi (European Centre for Nature Conservation) nden Ayşegül ÇİL ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai ERCİŞLİ tarafından hazırlandı.
Stratejik plan ile kısa, orta ve uzun vadeli bazı anahtar proje önerileri geliştirilmiş ve kamuoyunun ve paydaşların işbirliği ile hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Bunlardan bazıları
Çoruh Vdisi Destinasyonu Projesi
Çoruh Arboretumu Projesi
Tortum Gölü Sulak Alan Yönetimi Projesi
Tortum Gölü Havzası Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Projesi
Uzundere Kırsal Dönüşüm ve Geleneksel Mimarinin Yaşama ve Turizme Kazandırılması Projesi
Kırsal Yaşam Müzesi Projesi
Uluslararası Doğu Anadolu Gençlik Festivali Projesi
Jeopark Projesi
Fyord Park Projesi
Hobi Bahçeleri Projesi
Mevsimlik Çiçek Yetiştiriciliği Kapasite Geliştirme Projesi
Fidancılığı Geliştirme Projesi
Tür Eylem Planları Projesi
Uluslararası Çoruh Bisiklet Turu Projesi
Uluslararası Kuş Gözlem Festivali Projesi
EXPO ve Turizm Fuarlarında Uzundere Tanıtım Projesi